Over Bio-Blij

Bio-Blij  de betekenis is niet wat veel mensen denken dat het Biologisch is, ik gebruik helemaal geen chemische bestrijdingsmiddelen of meststoffen  maar laat de natuur zelf haar werk doen,  dus PUUR NATUURLIJK.  Bio-Blij betekend  Bewust In Omdenken, en in Blijham liggen de fruittuinen.
1 mei 2017 ben ik (Harrie) gestart met Bio-Blij.  Het is al weer even terug dat ik begonnen ben met het maken van marmelade, confituur en gelei, dit alles met een gezonde Touch.  Mede doordat we ons er steeds meer bewust worden wat puur natuurlijke voeding  met ons lichaam doet.  Ik  kom steeds weer terug op wat de natuur ons allemaal te bieden heeft en wat daar achter schuil gaat. Van daar ons motto “Wij geloven in de kracht van de natuur”
Telkens weer verbaas ik me dat wat in de volksmond onkruid wordt genoemd wel heel positief kan zijn voor de gezondheid van ons allemaal.  Zo kwam ik  er achter dat brandnetels, daar voor komen waar de mens de natuur verstoord heeft,  na enkele jaren verdwijnt deze dan weer. Dan zit het werk van de brandnetel er op en is de bodem weer schoon en vruchtbaar, dus weer in balans.  Dit zelfde effect kan de brandnetel ook op ons lichaam hebben. Dit is slechts één voorbeeld maar ik werk met meer (on)kruiden uit de natuur.
Zo ben ik begonnen met het ontwikkelen van smaken die elkaar aanvullen qua smaak, werking en gezondheid. Immers iedere soort vrucht, bloem of kruid heeft verschillende vitamine, mineralen pectine gehalte enz. en daardoor een andere werking op ons lichaam kan hebben.
Daarnaast heb ik ook (op veler verzoek) het assortiment uitgebreid met een paar bijzondere rauwe honing soorten. Er is wel even wat tijd en onderzoek  aan vooraf gegaan voordat ik er van overtuigd was dat de honing die ik voor u inkoop wel de eerlijke, en onvermengde honing zou zijn. Na een tijdje zoeken ben ik een imker tegen gekomen die net zo als ik een passie voor de natuur en in dit geval ook voor de bijen heeft. Dit is dan ook weer te proeven in de smaak en kwaliteit van de honing.
Op woensdag 23 augustus 2017 kreeg mijn werk op de jaarlijkse Nationale Jammarkt te Neede wel een heel bijzondere waardering. Te midden van meer dan honderd kramen en stands die allen meededen met hun eigen ,, jammetjes,,  stond de Oranje tent van Bio-Blij, met het uitgebreide assortiment fruitbeleg  (hier in de volksmond Jam genoemd)  waarvan we er 1 voor de contest mochten laten proeven. Nadat de jury, bestaande uit 2 smaakdeskundige koks, en de Jamkoningin langs waren geweest om te proeven kregen we na twee uur weer bezoek van die zelfde delegatie, maar nu met met persfotografen in hun kielzog,  en wonnen we dé  1e…en enige HOOFDPRIJS …….. beste Jam van Nederland 2017. Deze jam had de naam het Huwelijk, en in het potje zaten in een gelei van de rosa rugosa, Japanse wijnbessen, brandnetel extract en calendula.
De inzending voor 2018 was de Vimu, een combinatie van onze witte Victoria-aalbes, met pepermunt (peperita Mentha uit eigen tuinen) extract. Ook deze viel weer bijzonder in de smaak bij de jury, die inmiddels getriggerd was door de filosofie achter de producten. De smaak werd als subliem omschreven, maar witte bes met groene munt toont helaas wat fletser dan rood of geel. En doordat er ook in dat jaar maar 1 winnaar kon zijn, visten we dat jaar net achter het net.   Nu ik wist, dat naast smaak, geur consistentie ook kleur een belangrijke rol speelde, besloot ik dat de inzending voor 21 augustus 2019 qua kleur roze-rood moest zijn. Met als resultaat, dat Bio-Blij zich dat jaar  wéér  voor de 2e x nu, Kampioen, lekkerste jam van Nederland mocht noemen.  Ditmaal met de bijzondere combinatie van Aronia bessen (superfood) – Banaan ZEN confituur. Een deel van deze confituur bestaat uit Ismalia courgette,  dus nu nóg minder fruitsuiker, en een stevige confituur.  Zen betekend in dit geval, dat alle smaken en elementen in deze confituur voorkomen, voor een perfecte balans. Deze en nog veel meer soorten  kunt u komen proeven op de evenementen waar wij (hopelijk binnenkort) weer komen.
In 2020 en 2021 werd door de   COVID 19 PANDEMIE de contest afgelast, en zijn er nu ook al een jaar geen evenementen meer.  Gelukkig hebben een aantal winkels inmiddels een beperkt assortiment van Bio-Blij producten in hun winkel opgenomen.
Welkoop in  Winschoten
Bakkerij Frans in Vlagtwedde
De kaas dip is te koop bij Westerwolds Goud / Bio Boerderij Landleven in Onstwedde
In 2022 was er weer een Jam markt / contest in Neede, dit jaar zonder de deskundige koks als Jury. maar het was zeker weer gezellig na twee jaar pauze.

In 2023 Hadden we een bijzondere pompoen de White heaven, zeer zacht van smaak en een fijn van structuur. Samen met een Groninger appel en oostindische kers is het weer een Heerlijke confituur geworden en goed voor een derde prijs.

Harrie Heerink
Bio-Blij
06-13648501
info@bio-blij.nl

Facebook:  Bio-Blij  ( zoek naar de afbeelding met de paardenbloemenharten)